Готельно-ресторанна справа
Одна з найперспективніших спеціальностей на сучасному етапі розвитку економіки.
Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної, інвестиційної та науково-дослідної діяльності у сфері ресторанного господарства, готельного господарства та виставкової діяльності.
Випускники за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа» працюють на посадах: директор готелю, виставкового центру, ресторану, турфірми чи туристичного комплексу, адміністратор служби прийому та розміщення у готелі, головний адміністратор та метрдотель в ресторані, ресторатор, керівник малого підприємства в сфері готельного і ресторанного бізнесу тощо.
Базова вища освіта з нормативним терміном навчання чотири роки з спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» передбачає отримання кваліфікації Бакалавр з готельно-ресторанної справи, Фахівець із готельної (ресторанної) справи з узагальненим об’єктом Надання послуг, пов’язаних з діяльністю закладів готельного та ресторанного господарства.
Професійна діяльність фахівця із готельної і ресторанної справи на первинних посадах полягає в:
- організації діяльності щодо надання основних видів послуг у сфері готельно-ресторанного бізнесу;
- організації виробництва і обслуговування у закладах ресторанного господарства;
- організації процесу виробництва і надання готельних послуг;
- організації надання бізнес-послуг для туристів, анімаційних послуг;
- забезпеченні належного рівня якості продукції та послуг у закладах
- готельно-ресторанного бізнесу;
- забезпеченні охорони праці та техніки безпеки;
- вивченні маркетингової діяльності та комплексу маркетингових заходів впливу на ринок і конкурентну позицію підприємства у сфері готельно-ресторанного бізнесу;
- опануванні чинної законодавчо-нормативної бази з питань функціонування підприємств, що надають готельні та ресторанні послуги;
- плануванні та проектуванні закладів готельного і ресторанного бізнесу;
- проектуванні технологічного процесу виробництва продукції у закладах ресторанного господарства та вдосконаленні технологічних операцій;
- розробленні короткострокових і середньострокових планів діяльності підприємств (закладів) готельного та ресторанного господарств, плануванні потреби у ресурсах (матеріальних, фінансових, трудових);
- володінні практичними навичками роботи з комп'ютерною технікою та у сфері інформаційних технологій;
- застосуванні інноваційних інформаційних технологій у роботі підприємств;
- досконалому володінні сучасною діловою українською та іноземними мовами професійного спрямування.
Професійні назви видів діяльності, які здатний виконувати фахівець із готельної і ресторанної справи:
- Фахівець з готельного обслуговування
- Фахівець з організації дозвілля
- Фахівець із спеціалізованого обслуговування
- Фахівець із гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси та ін.)
- Фахівець із готельної справи
- Фахівець із ресторанної справи
Випускники університету спеціальності «Готельно-ресторанна справа» можуть працювати на посадах:
- Директора (заступника директора) готелю чи ресторану;
- Ресторатора;
- Менеджера у готельному чи ресторанному господарстві;
- Фахівця санаторно-курортної справи;
- Керівника підприємства, установи, організації у сфері відпочинку, культури і спорту;
- Начальника відділу з маркетингу та комерції у готельно-ресторанному бізнесі;
- Інспектора з контролю якості продукції;
- Керівника з реалізації та організації споживання товарів, продукції ресторанного господарства та послуг;
- Спеціаліста матеріально-технічного забезпечення (економіст зі збуту, начальник відділу збуту);
- Менеджера в санаторно-курортному господарстві;
- Фахівця із гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси та ін.);
- Фахівець з управління проектами та програмами;
- Фахівця-аналітика з дослідження товарного ринку;
- Фахівця з організації дозвілля, організатор туристичної та готельної діяльності;
- Наукового співробітника чи викладача у навчальному закладі.