+38 (04744) 3-24-45
Меню
Остання редакція: 27 квітня 2021

Рукотворне диво – писанка!

Писанка – то неповторне багатство.

Бережімо її, як безцінний дар.

О. Довженко

 

Писанка – невід'ємний атрибут Великодніх свят. Зі слів мудрих людей, у світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки. Сьогодні відбуваються інтенсивні процеси відродження писанкарства. Це обумовлено тим, що писанка здобула в нашому соціумі нові ролі – роль джерела для творчості, роль хранительки народної пам’яті, роль історичну.

Вважаєте, що писанкарство – це складне вишукане мистецтво, яким займаються лише народні майстри? Але факультет менеджменту довів, що це не зовсім так, і в рамках культурно-мистецького заходу «Чарівний світ писанки» власноруч написав свою особливу.

Українські традиції писанкарства дуже різноманітні. Кожна місцевість, та навіть і кожне село має свої уподобання у виборі кольорів і орнаментальних мотивів. При перетворенні дивовижного яйця на чарівну писанку ми врахували регіональні особливості та, набравшись терпіння, використали найскладнішу техніку. Спочатку олівцем нанесли символічний візерунок з геометричними символами і космогонічними мотивами. Для цього ми поділили поверхню писанки «меридіанами» на вісім сегментів, що символізує восьмирічний календарний цикл, який, на думку вчених, існував в давнину, а у народній міфології небо має вісім сфер – «облоків»: сім синіх, а восьме червоне, на якому сидить сам Бог. Потім зробили поділ на один екваторіальний пас, а згодом намалювали дві восьмикутні зірки, або ружі – це знак сонця. Жителі Черкащини часто зображують на писанках схід сонця як символ нового життя. Сонце у писанкарстві вважається найважливішим символом. Писанка з сонячними мотивами оберігала від нещасть, вроків, недугів. У давнину зорю також пов'язували з Великою богинею. Зоря вважається символом кохання (писанка з ружею в подарунок вважалась освідченням в почуттях). Вибір кольорів також має важливе значення. Тому за основу ми обрали червоний колір, що є найбагатозначнішим і найдавнішим кольором та символізує добро, радість життя, для молоді – надію на щасливий шлюб. За церковною традицією яйце червоного кольору є символом Воскресіння, жертовності, небесного вогню. Жовтий колір – символ небесного світила (сонця), тепла та врожаю (колір стиглого зерна). Яйця цього кольору оберігали від злих сил та лихого. Також жовтий був кольором багатства. Білий – колір чистоти, символ вирію (раю). Білі символи на писанці символізували безгрішне життя.

Ось таким вийшло наше рукотворне диво – писанка!

Взагалі писанка, пройшовши крізь віки, вражає витонченістю стилю та довершеністю змісту. Не дає нам забути, якого ми роду. Цей унікальний витвір можна назвати найчарівнішою візитівкою України, яка в сучасному світі виконує святу місію – збереження, примноження та передачі наступним поколінням перлин української національної культури.

Бажаємо кожному насолодитися нашим рукотворним дивом – писанкою, зарядитися весняною енергією, набратися сил для нових звершень у всіх сферах вашого життя!

 

Заступник декана факультету менеджменту

з виховної роботи Л.О. Кустріч

Відео

1.

2.